Gyors vagy inkább eredményes legyen az új munkaerő felvétele? Lehet mindkettő egyszerre!

Gyors vagy inkább eredményes legyen az új munkaerő felvétele? Lehet mindkettő egyszerre!

Vissza
Gyors vagy inkább eredményes legyen az új munkaerő felvétele? Lehet mindkettő egyszerre!

Gyors vagy inkább eredményes legyen az új munkaerő felvétele? Lehet mindkettő egyszerre!

Manapság különösen nagy kihívást jelent a munkaerő felvétel, bármilyen szektorról is legyen szó, ez pedig egyre nagyobb nyomást helyez a HR-szakemberekre. A toborzás, az új kollégák felvételének gyorsasága és hatékonysága mind egyre fontosabbá válik, akárcsak a gördülékeny, személyre szabott jelöltélmény megteremtése. A HR-szakemberek különböző szemléletek menték keresik a jelentkezőket és a toborzók munkája is különböző mérőszámok alapján kerül megítélésre. Ilyen például az, hogy mennyi időn belül sikerült betölteni egy pozíciót, és az is, hogyan teljesít a frissen felvett kolléga új munkahelyén. De hogyan lehet mindkettőnek egyszerre megfelelni?

A fluktuáció és az új alkalmazottak felvétele időigényes, egyben költséges a szervezetek számára. A munkáltatóknak nemcsak azon kell dolgozniuk, hogy sikeresen megtartsák meglévő kollégáikat, hanem azon is, hogy a lehető legjobb új munkavállalókat tudják bevonzani és felvenni – majd őket is megtartani. A legtöbb esetben gyorsan és hatékonyan kell az új nyitott pozíciókra jelölteket és kollégákat találni, emellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy a végső cél az eredményesség, vagyis az, hogy az új munkavállaló beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

A time-to-fill és a quality-of-hire elterjedt és általános mérőszámok, amik alapján a HR-szakértők és munkaerő-közvetítő vállalatok egy toborzó teljesítményét, és egy új kolléga felvételének eredményességét mérik. A time-to-fill azt az időt jelöli, ami az állás meghirdetése és a kiválasztott jelölt által az ajánlat elfogadása között telik el. A quality-of-hire pedig az új kollégával való megelégedettségre, a munkavégzésének minőségére, az ő elégedettségére vonatkozik – tehát általánosságban arra, mennyire „vált be” az újonnan felvett kolléga a munkaadó számára és fordítva.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy amikor a munkaerő-felvétel folyamata lelassul, akkor a jól képzett jelölti kör is beszűkül. Tehát a munkaerő-felvétel minősége és a felvételi sebesség kéz a kézben jár, amikor a toborzási és felvételi folyamat optimalizálásáról van szó.

Hogyan tudunk gyorsan és eredményesen új kollégákat kiválasztani és felvenni? Tippekkel segítünk!

  • Valódi követelmények, valódi hozzáértés – Már a pozíció kiírásakor fontos meghatározni, mik is pontosan az elvárások az adott munkakörhöz kapcsolódóan. El kell tudni választani a követelményeket az előnyt jelentő készségektől annak érdekében, hogy növelni tudjuk az adott állásra alkalmas jelöltek számát. Ha a plusz készségeket is követelményként tüntetjük fel a pozícióleírásban, számos tehetséges, hozzáértő jelölt jelentkezésétől vagy megtalálásától eshetünk el.
  • Digitalizáció, automatizáció és mesterséges intelligencia – Ne féljünk a modern kor vívmányaitól, inkább hasznosítsuk az általuk nyújtott lehetőségeket! A technológia nagy segítség lehet, ugyanis segítségével számos folyamat lényegesen felgyorsítható. Többek között például önéletrajzok átnézésére, előszűrésére és rendszerezésére, vagy akár automatizált üzenetváltásra is remekül alkalmazhatóak a fejlett technológiák.
  • Videóinterjúzás – A videós formában megvalósuló interjúk időt és energiát is spórolnak – nem csak a HR-szakértők, de a jelöltek számára is –, emellett az online beszélgetés le is egyszerűsíti a folyamatot. Megadja a lehetőséget arra, hogy ugyanazokat a kérdéseket feltehesd, és azokat az insight-okat leszűrhesd, mint egy élő beszélgetés során, de gyorsabban és hatékonyabban. Természetesen a videóinterjú nem tudja teljes egészében kiváltani a személyes találkozót, de mindenképpen érdemes tervezni vele a kiválasztási folyamat valamely szakaszában.
  • Ne várjuk a B-tervre – A jelenlegi munkaerő-piacon, ahol erős verseny folyik a legjobb munkavállalókért, nem lehet B-tervünk. Ha találunk egy alkalmas, szimpatikus jelöltet, akit megfelelőnek látunk a pozícióra, akkor vegyük fel! Nem csak időt, de sok jó jelentkezőt is veszíthetünk, ha „B-opciós” jelölteket is meghallgatunk ahelyett, hogy elköteleznénk magunkat az első választásunk mellett.
  • Modern kommunikációs megoldásokKorábbi blogcikkünkben részletesen kifejtettük, miért fontos és hogyan teremthető meg a pozitív jelöltélmény a jelentkezők számára. Ennek egyik eleme a mindenkori, folyamatos visszajelzés és a személyre szabott kommunikáció. Legyünk közvetlenek és személyesek, az automatikus e-mail-ek és chatbot-üzenetek pedig legyenek személyre szabottak! Mindig válaszoljunk a felmerülő kérdésekre, adjunk visszajelzést minden megkeresésre, telefonra és e-mailre, illetve adjunk részletes tájékoztatást a lépésekről, folyamatokról! Ne engedjük el jelöltjeink kezét, különben elveszíthetjük őket.

Segítségre lenne szükséged a munkaerő-keresésben? A munkaerőpiac labirintusában jártas, munkaerő-kiválasztásra, toborzásra specializálódott partner támogatását keresed? A széleskörű HR-szolgáltatásokat biztosító WHC Csoport szakértői egyedi igények alapján, ügyfélre szabott megoldásokat kínál bármely, HR-területen megjelenő kihívásra autóipari, FMCG, pénzügyi-, mezőgazdasági-, logisztikai-, és szolgáltató vállalatok számára egyaránt.

 

Felhasznált források:

Upwork.com: 13 Ways to Reduce Time to Hire Without Sacrificing Quality

Elearning.scranton.edu: How Managers Should Select New Hires and What It Takes to Keep Them

Elevatus.io: Quality of Hire and Hiring Speed – How Can Talent Acquisition Teams Have Both?

Career.place: Six steps to speedy time to fill without sacrificing quality

aon award 2018
kincentric award 2019
kincentric award 2020
kincentric award 2021
Családbarát Vállalat 2024